- BOEK -

't Hooge Nest

Het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad

'Wanneer er gevochten moet worden, moet er maar gevochten worden. Je kunt jezelf niet ontrouw worden. Je kunt jezelf ook niets wijsmaken. We stonden ervoor. We hebben gedaan wat we moesten doen, wat we konden doen. Niet meer en niet minder.' Janny Brandes-Brilleslijper

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.
't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Prachtig. Ik raad iedereen aan om 't Hooge Nest te lezen. Zo mooi opgeschreven.

Fidan Ekiz | Linda's Wintermaand

Heel bijzonder verhaal.

Linda de Mol | Linda's Wintermaand

Ren nu naar de winkel en koop 't Hooge Nest van Roxane van Iperen. Ik was er to-taal van ondersteboven. Een ongelofelijk goed boek dat Nederlanders nog decennia zouden moeten lezen!

Rutger Bregman

Van Iperen schreef het verhaal van Janny en Lien op met het instrumentarium van de romancier. Geen afstandelijke geschiedschrijving, maar scènes waarin ze de historische personen sprekend en handelend opvoert, en voelend.

NRC Handelsblad

't Hooge Nest is een van de mooiste boeken die ik ooit gelezen heb.

Loretta Schrijver | Koffietijd

Het verhaal van Lien en Janny is op zich al zeer indrukwekkend. Om anderen te helpen hebben deze vrouwen hun eigen veiligheid op het spel gezet. Hun persoonlijke geschiedenis in combinatie met historische feiten geeft een aangrijpend beeld van het leven tijdens de onderdrukking door de nazi’s in Nederland.

LeesKost

De schrijfstijl van Roxane van Iperen is zeer prettig leesbaar en sleept je mee het verhaal van de zusjes Brilleslijper in. Ze weet op zeer treffende wijze het naderende onheil te verwerken vanaf het begin van het verhaal, als er eigenlijk nog niet zoveel aan de hand lijkt. Natuurlijk weet iedereen in het heden wat er gebeurd is en dat het zeker niet meeviel maar je blijft met de personages mee hopen dat het allemaal wel los zal lopen. Ook haar duidelijke omschrijving van de personages en het inkijkje dat ze in hun denken geeft maakt dat je gemakkelijk en intens met ze meeleeft. 

Alles bij elkaar is ’t Hooge Nest van Roxane van Iperen een echte aanrader. Omdat het een goed geschreven boek is maar ook omdat verhalen als deze nooit vergeten mogen worden.*****

Chicklit.nl

Lezers zien graag dat het onbevattelijke tot makkelijker te verwerken proporties wordt teruggebracht. Vaardige stilisten als Van Iperen weten van zulk materiaal iets indrukwekkends te maken. Meeleven gaat makkelijk.

Trouw

Van Iperen wist: hier moet iemand een boek over schrijven en laat mij dat dan maar doen als huidige bewoonster van dit huis, dat uit zijn voegen barst van de verhalen van liefde en hoop, maar ook van angst en wanhoop.

Dagblad de Limburger

Roxane van Iperen reconstrueert op fenomenale wijze de geschiedenis van twee ongelooflijk dappere Joodse zussen. 't Hooge Nest is bloedstollend, elke keer weer, en tegelijkertijd heel registrerend en zonder sentimentaliteit geschreven.

Boeken met Lidewijde Paris op NPO Radio 1

Dit boek moest geschreven worden. Wat Roxanezo mooi doet is dat ze het particuliere verhaal van de zussen gebruikt om de grote geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te schetsen. Het is heel nauwgezet geschreven, maar daarnaast met veel gevoel. Je wil gewoon weten hoe het verder gaat. Roxane is een talent om in de gaten te houden.

Susan Smit bij Koffietijd/5 Uur Live

Een fascinerende geschiedenis.

de Volkskrant

Een wonderlijk mooi boek.

Matthijs van Nieuwkerk | DWDD

Ik ben een enorme fan. Heel knap boek. Zo goed gereconstrueerd, met zo veel sfeer. Precies zoals het volgens mij geweest moet zijn.

Geert Mak bij De Vooravond

Roxane van Iperen schetst heel nauwkeurig de geschiedenis van de twee zussen. Na een gedetailleerde aanloop is er geen weg meer terug, je zit zo in het verhaal dat je maar met moeite het boek aan de kant kan leggen. Indrukwekkend en ernstig geschreven: dit boek kruipt onder je huid. 

Leesdame

Wat een indrukwekkend, aangrijpend en ontroerend boek. Wat een research. Wat een schokkend verhaal... wat een meesterwerk. Echt chapeau!

Peter R. de Vries

t Hooge Nest toont – in een schitterend geschreven verhaal  –  wat er gebeurd is [tijdens de Tweede Wereldoorlog]. Dat is geschiedschrijving. Ik geef het aan iedereen cadeau. Het is zo'n ontroerend, goed geschreven boek.

Frits Spits bij Jacobine (NCRV)

Waargebeurd, fascinerend, spannend en belangrijk boek over de Tweede Wereldoorlog. En ook nog eens steengoed geschreven.*****

Ditmoetjelezen

‘t Hooge Nest van Roxane van Iperen is misschien wel het indrukwekkendste boek over de jodenvervolging dat ik heb gelezen. En schitterend geschreven. Het is bovendien een uitmuntend staaltje onderzoeksjournalistiek. Absolute leestip.

Bas Haan

Een prachtig, waargebeurd verhaal over een moedige joodse familie, maar tegelijkertijd een indringend beeld van de vreselijke manier waarop het net om de joden in Europa werd aangehaald.

Elisabethbode

Indrukwekkend hoe Roxane van Iperen de algemene geschiedenis vloeiend combineert met de uitzonderlijke persoonlijke verhalen.

De Baarnsche Courant

Zeer inlevend geschreven. 

Eveline Aendekerk, directeur CPNB

Zelden las ik een boek over de Tweede Wereldoorlog dat mij zo aangreep.

Femke Liemburg | Boekhandel Daan Nijman in Roden

Het mooiste boek dat ik dit jaar heb gelezen was 't Hooge Nest van Roxane van Iperen. Een terecht bejubeld boek. Je denkt alles wel te weten over de Tweede Wereldoorlog en dan ontdek je toch weer iets nieuws. Prachtig!

Peter Römer

Met ingehouden adem, een klem op de borst, zo las ik. Van Iperen heeft met dit boek maar weer eens duidelijk gemaakt dat lang nog niet alles is verteld over deze smerige oorlog. Het verraad, de meelopers, de jodenhaat, de veerkracht van de slachtoffers, de grote immense verliezen die het joodse volk heeft moeten ondergaan. Verschrikkelijk. ’t Hooge Nest is gewaardeerd met de maximale ∗∗∗∗∗ (uitmuntend).

Leeskost

Hart in je keel, jankend naar het eind en woedend tot in je ruggenmerg: een boek dat je blik op de wereld verandert.

Eva Hoeke

't Hooge Nest is een prachtig en indrukwekkend boek.

Sonja Barend

Zonder af te doen aan de feiten, heeft Van Iperen een duizelingwekkend en meeslepend verhaal geschreven waar je je niet uit los kunt maken. Een boek dat in je hoofd blijft rondspoken en dat je nog dagen op het internet doet rondzwerven om nog meer aan de weet te komen over de indrukwekkende hoofdpersonen. Eén van de beste boeken van nu!

JAN Magazine

Het is dan wel een non-fictie, maar het verhaal leest weg als een roman. Constant moest ik mijzelf er dan ook aan herinneren dat het écht, écht gebeurd was. Dat dit verhaal niet verzonnen is. Dat dit alles gewoon een waargebeurd verhaal is. En wauw wat is dit indrukwekkend.*****

Adorable Books

Dat er niet zo vaak over joodse verzetsstrijders wordt geschreven, maakt 't Hooge Nest niet alleen spannend maar ook vernieuwend. Ook weet Van Iperen dit indrukwekkende verhaal van tijd tot tijd zo beeldend weer te gegeven dat je soms het idee hebt dat je fictie leest. Maar dat is het natuurlijk niet. Alle informatie die Van Iperen voor haar boek heeft verzameld komt uit de eerste hand en komt regelrecht binnen als je het leest. Dit zeer spannende boek is verrassend en zeer de moeite waard om te lezen.

Coen Vermaas | Athenaeum Haarlem

Een boek over het verzet tegen de Duitse bezetting en de jodenvervolging, met twee joodse zussen als hoofdpersonen. Aan dit verhaal vol (voor mij nieuwe) feiten over de Tweede Wereldoorlog is een hoop aan research vooraf gegaan. Stukje bij beetje is informatie vergaard over de hoofdpersonen in dit boek en hun onderduikers. Ik vond het zeer indrukwekkend.

Margreet Mathis | The Readshop Doorn

Indrukwekkend! Een af en toe adembenemend en beklemmend relaas van twee joodse, moedige zussen die het noodlot tarten.

Eva | Boekhandel De Dolfijn

Een zonder meer indrukwekkend epos. Van Iperen heeft, zoals je van een ervaren journaliste mag verwachten, een vlotte schrijfstijl waarmee ze het verhaal ondanks de voortdurende zware lading toegankelijk weet te houden. Geen lastige woorden, geen gezochte metaforen, Van Iperen schrijft een vloeiend verhaal dat de lezer voortdurend in zijn greep houdt. (...) Het verhaal maakt onvermijdelijk diepe indruk. Zoals ook sommige andere non-fictieromans over WO II dreunt het epos nog lang na. En dat is een verdienste van de schrijfster.****

Boekrecensies van Charles Kuijpers

Van Iperen vertelt het verhaal rechtstreeks vanuit de betrokkenen en maakt het daarmee zo levensecht dat de rillingen je over de rug lopen. (...) Onvergetelijk indrukwekkend.

Managementboek Magazine

Als muren zouden spreken zou de vooroorlogse villa 't Hooge Nest een vertelmarathon kunnen houden die geen moment verveelt. Het gelukkige toeval wil dat schrijver Roxane van Iperenop deze vervallen villa in 't Gooi stuitte. (...) Van Iperen beschrijft prachtig hoe de zorgeloze vooroorlogse sfeer na uitbraak van de oorlog sluipenderwijs steeds grimmiger wordt. Van Iperen schuwt de schrijnende details niet maar haar elegante schrijfstijl en oog voor lichtpuntjes houdt het draaglijk. Wat een bof dat juist zíj hier kwam wonen: het verhaal is gebleven, met dit boek als monument.

Zin Magazine

Ontzettend knap hoe de auteur alle stukjes informatie over het feitelijke verloop van de oorlog heeft samengevoegd met de persoonlijke gebeurtenissen in het leven van de zussen. Een beeldend en zeer prettig leesbaar verhaal is het resultaat, waaruit boven alles de moed en onzelfzuchtigheid spreekt van Janny en Lien en hun echtgenoten.*****

Hebban
  • Shortlist NS Publieksprijs 2020
  • Shortlist Donner Boekenprijs 2019
  • Winnaar OPZIJ Literatuurprijs 2019
LEBOWSKI NIEUWSBRIEF
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en events met de nieuwsbrief van Uitgeverij Lebowski...